Skip to content

PROJECT

Landelijke tuin met hoogteverschil

Dit landelijk gelegen perceel heeft een prachtig landschappelijk uitzicht achteraan. Aan beide zijden zijn er andere bebouwde percelen. De woning heeft een zeer modern uitzicht maar de tuin was enkel voozien van gazon, een lage draadafsluiting rondom en een terras aan de woning. Het meest uitdagende element was een hoogteverschil van ongeveer 90 cm tussen het terras en de aanpalende gazon.

Doelstellingen

  • Meer attractieve inkleding.
  • Zijdelings meer privacy creëren maar met respect voor de zichten naar het landschap achteraan.
  • Subtiele speelse invulling met spelaanleiding zonder concrete speeltoestellen.
  • Een zwembad en poolhouse met buitenkeuken.
  • Strakke, moderne en eenvoudige invulling die aansluiting vindt bij de woning zonder daarbij te minimalistisch of monotoon te worden.

Oplossing

Het hoogteverschil was de belangrijkste hindernis. Om dit te overbruggen werd ervoor gekozen om het verschil meteen aansluitend aan het terras op te vangen. Er werd gewerkt in drie etages die elk een speelse invulling kregen door de inpassing van een rits kleine, thematische ruimtes. Deze ruimtes zijn bereikbaar via een van de paden in steenslag of via de los ingepaste rotsblokken. De restruimte rondom werd ingevuld met prairiebeplanting die per etage verschilt in kleur en eyecatchers.

Na deze drukkere tussenzone opent de tuin zich naar het landschap door een grote gazonpartij. In dit achterste deel bevindt zich ook het zwemgedeelte. Om deze ruimte ook snel toegankelijk te maken is aan beide zijden van de terrassen een vloeiende helling voorzien. Grote organische partijen hoog siergras vormen een barrière en kaderen het geheel. Als uiterste grens is een organisch gesnoeide haag voorzien die verlaagt naarmate het einde van de tuin nadert. 

Op zoek naar een professionele partner voor jouw project?