Skip to content

PROJECT

Compacte stadstuin in Antwerpen

Deze stadstuin van ongeveer 100m² had een minimale, afgeleefde inrichting en had weinig aantrekkelijke betonplaten en metselwerk als afsluiting. De ligging nabij de hoek van de straat maakt dat de tuin ingesloten ligt in een binnengebied temidden andere tuinen, de inkijk was aanzienlijk maar werd wel gemaskeerd door hoge elementen in de omliggende tuinen.

Doelstellingen

  • Meer belevingswaarde
  • Zitruimte
  • Aansluiting en verbinding met de mooie binneninrichting
  • Privacy verhogen
  • Het kader van de tuin verfraaien

Oplossing

Vermits de tuin bij aanvang zo’n twintig centimeter lager lag dan de pas van de woning, werd voor een zwevend terrasgedeelte gekozen tot de hoogte van de vloerpas. Dit zou de aansluiting tussen binnen en buiten versterken en de toegang ook vergemakkelijken. Het zou een eerder functionele invulling krijgen met een eettafel. Zijdelings werd dit eerste terras geflankeerd door beplanting om de ruimte iets meer fleur te geven doorheen het jaar. De resterende ruimte achteraan is bereikbaar via een trap die onderaan verlicht werd om het zwevende effect te versterken. Die ruimte werd ingericht als loungeruimte om met vrienden te genieten van de zomeravonden in de stad.

De betonplaten werden weggewerkt met houten beplanking en het metselwerk kreeg een inkleding met klimplanten om het groene karakter van de ruimte te versterken.Tenslotte werd er op vraag van de opdrachtgever een tuindouche voorzien om zich snel te kunnen verkoelen op warme dagen.

Op zoek naar een professionele partner voor jouw project?